VI STE OVDE: Naslovna Blog

BLOG

Prevara u braku, ima li braka ili veze posle prevare?

Kada govorimo o prevari najpre treba da se zapitamo da li je prevara rezultat disfunkcije u partnerskom odnosu ili rezulatat pojedinačnih potreba nekog od partnera. Ono što praksa pokazuje jeste da se u izvan partenrskoj vezi pronalazi uzbuđenje, i partner koji vara, investira u tom odnosu najlepši deo sebe, a kada dođe svojoj kući tu je sve predvidivo, tu se već sve zna, tu su umorni, nemaju energije, sve je već viđeno.

Pitanje koje volim da postavim svojim klijentima nakon afere "Nakon ove prevare da li biste sada sa ovom osobom stupili u brak?"

Naš partnerski odnos tokom godina veoma transformiše i menja.

Postoje razlozi i dinamika u odnosu koja predstavlja najčešće motive za prevaru:

- fenomen u braku "usamljenost u dvoje" - često je razlog. Prevelika zaposlenost jednog ili oba partnera, fizička ili psihološka neprisutnost, nemanje kapaciteta za kontakt ( može biti posledica razvojne traume, emotivna nedostupnost, i nikad ne prorađivanog mesta na psihoterapiji). Prevelika zaposlenost može biti rezultat davanja prioriteta poslu, ili isto tako "bega"u posao iz raznih, uglavnom neprijatnih razloga.

- odsustvo negovanja odnosa - oba ili jedan od partnera smatraju da ulaskom u brak ne moraju više da se trude i rade na odnosu. Neki smatraju da potpisivanjem bračnog papira, više ne moraju da se trude i da od tog momenta imaju partnera koji će biti tu za njih do kraja života. Bašta koju posadimo zahteva da je negujemo, zalivamo hranimo, inače će postati zapuštena i porašće korov. Tako i odnos.

- loša komunikacija i podrazumevanje - partneri često nevešto komuniciraju, napadaju svoju drugu polovinu i to se uvek završava većim zapetljavanjem i ne nalaženjem konstruktivnog rešenja i postepeno se udaljavaju. Takođe postoji i to da gledajući na način kako oni sami razmišljaju, podrazumevaju da na isti način razmišlja i njihov partner, bez da provere ili diskutuju o tome. Vrlo je važno pravilno komunicirati, i tome služi parterska terapija gde klijente učimo pravilnoj komunikaciji.

- preterana posesivnost ili ljubomora - može biti jedan od razloga za prevaru. Partner koji je posesivan kontroliše svog partnera i narušava njegovo pravo na slobodu.

- osveta - ukoliko je neki od partnera uhvaćen u prevari ili postoji sumnja o tome, drugi partner želi da se osveti i uzvraća istom merom.
- odsustvo seksualnih odnosa - takodje je jedan od razloga zbog koga se neki partneri opredeljuju za prevaru. Seksualni deo odnosa je važan deo, koji takođe potrebno negovati u okviru braka.

- sklonost prevari - postoje tipovi ličnosti među partnerima koji su skloni prevari, dobijajući kroz to potvrdu o svojoj vrednosti.
Sa stanovišta psihoterapije, prevara se može posmatrati kroz različite prizme, uključujući emocionalnu, psihološku i socijalnu dimenziju. Da li bol od neverstva ikada nestaje?

Emocionalna dimenzija

Prevara često izaziva duboke emocionalne rane kod oba partnera. Partner koji je prevaren može osećati izdaju, bol, gubitak poverenja i samopouzdanja. Ovi osećaji mogu dovesti do ozbiljnih emocionalnih problema kao što su anksioznost, depresija i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Sa druge strane, osoba koja vara često se suočava sa osećajem krivice, stida i straha od gubitka veze. Ovi emocionalni konflikti mogu dodatno otežati proces rešavanja problema i obnove poverenja.

Psihološka dimenzija

Psihoterapija često istražuje dublje psihološke razloge zašto dolazi do prevare. Mnogi terapeuti veruju da prevara može biti simptom dubljih problema u vezi, kao što su nedostatak emocionalne intimnosti, nezadovoljstvo seksualnim životom, ili neispunjene potrebe za pažnjom i validacijom. Ponekad, prevara može biti način na koji osoba pokušava da pobegne od vlastitih nesigurnosti ili unutrašnjih konflikata.

Socijalna dimenzija

Prevara takođe ima i socijalnu komponentu. Naši društveni i kulturni konteksti mogu značajno uticati na percepciju i učestalost prevara. U nekim kulturama, prevara se može smatrati relativno prihvatljivom ili čak normalnom, dok se u drugim smatra ozbiljnim moralnim prekršajem. Mediji i popularna kultura često romantizuju ili normalizuju prevaru, što može uticati na ponašanje i očekivanja pojedinaca u vezi.

Proces terapije

Kada parovi traže pomoć zbog prevare, terapeuti često koriste kombinaciju individualne i partnerske terapije. Cilj terapije je da se istraže uzroci prevare, pomogne u procesu isceljenja i, ako je moguće, obnove veze. Terapeuti pomažu parovima da komuniciraju otvoreno i iskreno o svojim osećanjima, potrebama i očekivanjima.

Jedna od ključnih komponenti u terapiji je obnova poverenja. Ovo je često dug i težak proces koji zahteva vreme, strpljenje i posvećenost oba partnera. Terapeuti pomažu partnerima da identifikuju obrasce ponašanja koji su doveli do prevare i rade na razvijanju zdravijih načina komunikacije i povezivanja.

Zaokruživanje terapijskog procesa

Prevara u partnerskom odnosu je složen problem koji zahteva pažljivo i empatično pristupanje. Psihoterapija može igrati ključnu ulogu u razumevanju i rešavanju problema vezanih za prevaru, pomažući parovima da prevaziđu krizu i, ako je moguće, izgrade jaču i zdraviju vezu. Kroz proces terapije, parovi mogu naučiti važne lekcije o sebi, svojim potrebama i načinu na koji mogu graditi i održavati zdrave i ispunjavajuće odnose.

 

Odlučiti se i krenuti na psihoterapiju je uglavnom velika odluka

kako mogu da vam pomognem da prevaziđete probleme?

Dobar terapeut ima duboko interesovanje za klijenta

Jedna od važnih osobina terapeuta je sposobnost da vidi osobu iza njenih odbrambenih mehanizama, kao i njen potencijal odnosno buduću osobu koja tek bi trebalo da nastane tokom terapijskog procesa.

TEME KOJE SU NAM SVIMA BLISKE

NAJNOVIJE OBJAVE NA MOM BLOGU POSVEĆENE PSIHOTERAPIJI

Prevara u braku, ima li braka ili veze posle prevare?

Kada govorimo o prevari najpre treba da se zapitamo da li je prevara rezultat disfunkcije u partnerskom odnosu ili rezulatat pojedinačnih potreba nekog od partnera. Ono što praksa pokazuje j...

Strah od odbijanja

Strah od odbijanja je jedan od najčešćih emocionalnih izazova sa kojima se pojedinci suočavaju u interakcijama sa drugima. Ovaj strah može imati duboke korene u prošlim iskustvima, em...

Fabing - fenomen današnjice koji ugrožava odnose

Prekomerna upotreba pametnih telefona generalno podstakla je mnoge naučnike da istraže potencijalne posledice ovakvog ponašanja. Korišćenje telefona u društvu drugih ljudi ima ...

kontaktirajte me

sa zadovoljstvom ću vam pružiti podršku

Učitavanje
Vaša poruka je poslata. Hvala

Terapija je siguran prostor, bez osude,
koji će vam pomoći da otkrijete svoju unutrašnju snagu,
prebrodite trenutne prepreke, i iskoristite svoj puni potencijal

U današnje vreme, veliki broj klijenata čine zdrave, stabilne osobe koje se suočavaju sa trenutnim problemima i teškoćama, te im je potreban neki vid stručne podrške da ih prevaziđu.

Ako želite da porazgovaramo ili zakažete termin za individualnu, online ili terapiju za parove, ili imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, slobodno me kontaktirajte. Očekujem vašu poruku ili poziv i radujem se prilici da vam pomognem na vašem putu ka emocionalnom blagostanju.